mandag 27. september 2010

Stumfilm


Stumfilm er film uten lydspor med synkronisert lyd og dialog, men som gjerne har musikk i bakgrunnen. Oftest med instrumenter som piano og orgel eller med et orkester. I filmene blir dialogen formidlet med ekspresiv mimikk, håndbevegelser og tekstplakater. Den første filmen kom i 1888 og ble skapt av den franske oppfinneren Louis Le Prince. Dette var en britisk kortfilm på to sekunder av mennesker som spaserte i hagen oakwood Grange. Filmen fikk navnet "Roundway arden Scene". Teknikken med bevegelige bilderble erstattet av talefilm på slutten av 1920 - tallet. Disse filmene ble kalt for "talkies" av Amerikanerne.


Charlie Chaplin var en engelsk komiker, skuespiller og filmregissør i stumfilmens tid, og der den vi oftest tenker på når vi hører ordet "stumfilm". Chaplin brukte miming, slapstick og andre visuelle komiske virkemidler som han med sikkerhet visste var morsomt. Han fortsatte godt inn i lydfilmens alder, men hans egne filmer kom sjeldnere fra slutten av 1920 - taller. Han er mest kjent for sin berømte rolle i filmen "Landstrykeren" fra 1914.


Sammen med Mary Pickford, Douglas Fairbanks og D. W. Grifftith var han med på å grunnlegge filmselskapet United Artists i 1919.




Et klipp fra filmen "The Tramp", der Charlie ikke helt skjønner hvordan man melker ei ku...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar